Стотици членове на двата най-големи синдиката в България - КНСБ и

...
Стотици членове на двата най-големи синдиката в България - КНСБ и
Коментари Харесай

Викове Браво от митингуващите енергетици огласиха площад Александър Невски

Стотици членове на двата най-големи синдиката в България - КНСБ и КТ " Подкрепа ", блокираха придвижването край Народното събрание за към час, откакто се събраха на митинг пред служебния вход на парламента в отбрана на енергийната сигурност на страната.



Синдикатите са недоволни от поетия ангажимент в Националния проект за възобновяване и резистентност за понижаване на въглеродните излъчвания от енергетиката с 40% до края на 2025 година по отношение на равнищата им през 2019 година.

На митинга имаше жители от цялата страна. Нямаше напрежение измежду протестиращите, а на площада полицейското наличие бе засилено. 

Синдикатите настояваха депутатите да задължат Министерския съвет да стартира договаряния с Европейската комисия за анулация на този ангажимент. Това искане на КНСБ и КТ " Подкрепа " беше залегнало и в декларацията, която двата синдиката показаха преди няколко месеца. Синдикатите желаеха и да се подсигурява активността на въглищните централи най-малко до 2038 година в сходство с към този момент признатото през 2020 година решение.

Заради митинга придвижването по улица " 15 ноември " и площад " Св. Александър Невски " бе блокирано.

 Снимка: БТА

След като стана ясно, че с внушително болшинство и след близо два часа диспути Народното събрание одобри на второ четене общо решение за опазване на въглищните централи до 2038 година, стачкуващите започнаха да викат " Браво " и да ръкопляскат.

Решението на Народно събрание задължава държавното управление да отвори и предоговори Плана за възобновяване и резистентност, тъй че ТЕЦ-овете да не бъдат затваряни.

При протестиращите пристигнаха множеството от депутатите, които са членове на парламентарната комисия по енергетика - Делян Добрев от ГЕРБ, Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия, Рамадан Аталай от Движение за права и свободи, Ивайло Мирчев от Демократична България, както и съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и някогашния министър на енергетиката Теменужка Петкова. 

Демонстрантите подариха фенер на Петков, а изявлението му беше изцяло заглушено от дюдюканията, освиркванията и виковете им. " Не ме интересува ", " Скрий се, Кирчо " и " Да живее България ", викаха протестиращите. 

 Снимка: БТА

След това синдикалните водачи оповестиха завършек на демонстрацията и приканиха хората да се изтеглят спокойно и безпроблемно от площада.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР